Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Dom, Ogród

Włoskie mozzarelle – jakie są ich popularne rodzaje

Każdy wielbiciel potraw z Włoch doskonale wie, jak ważne są w tej kuchni sery mozzarella. Co prawda obecnie w większości krajów są one produkowane przez rodzimych producentów, lecz nie można ich porównywać z tym, co oferują włoscy producenci. W dużej mierze wynika to z mleka, ale też i sposobów produkcji, jakie są strzeżoną bardzo tajemnicą wytwórców.

Największą popularnością cały czas się cieszy klasyczna mozzarella włoska, to ona właśnie jest bazą wielu dań, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim mianem można było nazywać wyłącznie sery wytwarzane z mleka bawolego, ale od jakiegoś czasu również i sery z mleka krowiego. Sam proces produkcji jest od wielu lat niezmienny. Do dużej kadzi wlewa się mleko z dodatkiem podpuszczki, i wszystko się następnie podgrzewa. Po dwóch godzinach zaczyna się tworzyć skrzep, który następnie jest odsączany, podgrzewany i zalewany wodą o odpowiedniej temperaturze.

Na sam koniec całość jest schładzana, a później wymoczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Jednak aby uzyskać odpowiednią konsystencję, to trzeba mieć bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, a włoscy serowarzy jednak są wybitnymi specjalistami. Klasyczna mozzarella będzie ciągliwa i lekko sprężysta, ma również delikatny, łagodny smak. Trochę inaczej smakować będzie mozzarella buffala, którą wytwarza się z bawolego mleka. Ze względu na to, że takie mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak wytwarzanych z niego serów jest dość nietypowy, z wyczuwalną kwasowością.

Kolejnym wartym zaprezentowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. bardzo ona przypomina klasyczną mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie z uwagi na sposób wytwarzania. Podczas niego do każdej kulki jest dodawana delikatna śmietanka, która jest odpowiedzialna za łagodny, charakterystyczny posmak tego sera. Powyżej wymienione sery, jak również różne inne produkty włoskie oryginalne są do kupienia w dobrych sklepach, specjalizujących się w takim asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz