Wielbiciele włoskiej kuchni zapewne powiedzą, że smakuje ona najsmaczniej na świecie, i na pewno mają dużo racji. A z pewnością jest naprawdę popularna, o czym przekonać się można odwiedzając różnego rodzaju kraje, w których bez problemów się chociażby znajdzie nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w kilku szczegółach. Przede wszystkim to jest prostota, w niejednym przypadku wystarczy bowiem tylko parę składników, aby można się było cieszyć wyjątkowym smakiem. Ogromnie ważne są też przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, które zostały dopracowane niemalże do perfekcji. No i na zakończenie trzecia niezwykle ważna rzecz, a mianowicie stosowane do przyrządzenia składniki.
Oczywiście każde danie można zrobić z byle jakiej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Ale jeśli się porówna smak z potrawą, w której zostały użyte prawdziwe włoskie produkty, to od razu się zauważy różnice. Jednym z tego typu składników, jakie w oryginale smakują najlepiej, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w wielu potrawach, podawanych na zimno i ciepło.
Rzecz jasna żadna prawdziwa pizza bez niego się nie obejdzie, lecz można go również znaleźć w sałatkach, zapiekankach czy tartach. Przez to, że po roztopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to w ten sposób podbił serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Mozzarella jest dostępna w wielu różnych rodzajach i gatunkach, produkuje się ją z bawolego lub krowiego mleka. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella włoska, która w ostatnim czasie zyskuje ogromnie na popularności, ze względu na swój ciekawy smak i zawartość wielu składników odżywczych. Ciekawie i oryginalnie też smakuje mozzarella fior di latte, która przez wielu znawców uznawana jest za najsmaczniejszą wersję tego sera. Sekret mozzarelli tkwi przede wszystkim z mleka wysokiej jakości, jakie jest używane do ich wytworzenia. Lecz duże znaczenie ma też sposób produkowania, niejednokrotnie kuchnia włoska producent stosuje tu techniki ręczne, które są dopracowywane od wielu dekad.
+Tekst Sponsorowany+