Prawdziwe sery z Włoch są ogromnie popularne na całym świecie, i słusznie się cieszą takim uznaniem z uwagi na ich niesamowity smak. Sery takie, jak też pozostałe produkty włoskie są robione jedynie z całkowicie naturalnych surowców i zgodnie z recepturami przekazywanymi przez pokolenia.
W szczególności uznaniem cieszy się mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej porządnej pizzy. Standardowe sery mozzarella wytwarzane są oczywiście z krowiego mleka, mają postać miękkich, białych kulek. Ich struktura jest miękka i lekko rozciągliwa, a do sprzedaży pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella jest najbardziej powszechna, ale warto też zwrócić uwagę na inne jej odmiany, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej główną zaletą będzie to, że produkuje się ją z mleka bawolego. Na początku nie doceniano jej specjalnie, lecz dzisiaj zmienia się to mocno ze względu na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, ale jednocześnie dużo mniejszy poziom złego cholesterolu, jest więc dużo bardziej zdrowe od krowiego. Na naszych stołach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Ten ser z kolei przypomina początkowo tradycyjną mozzarellę, ale ma zupełnie inną konsystencję, z płynnym środkiem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+