Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, który jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać sekrety jej produkcji, jakie mają ogromny wpływ na smak i konsystencję.
Taki ser jest przeważnie sprzedawany w postaci niewielkich kulek w zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, jakie wlewa się do pojemnej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości zaczyna się robić skrzep, z którego następnie są formowane kulki i umieszczane w słonej zalewie. Ale przed tym masa zalana zostaje gorącą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ten smaczny ser charakteryzuje się miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu mocno się ciągnie.
Jeśli ktoś by chciał nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli miał będzie szczęście, to być może też tam znajdzie jakieś wersje z tej grupy serów, na przykład takie jak buffala czy burrata. Mozzarella buffala dla odmiany jest produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To mocno wpływa na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużą popularnością, choć powoli zaczyna się to zmieniać.
Oryginalnie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z mleka pochodzącego od krów, lecz podczas produkcji dokłada się niedużą ilość śmietanki. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.