Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY Dom, Ogród

Czym cechują się prawdziwe włoskie mozzarelle

Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, który jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może się pojawić jedynie prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać sekrety jej produkcji, jakie mają ogromny wpływ na smak i konsystencję.

Taki ser jest przeważnie sprzedawany w postaci niewielkich kulek w zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, jakie wlewa się do pojemnej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości zaczyna się robić skrzep, z którego następnie są formowane kulki i umieszczane w słonej zalewie. Ale przed tym masa zalana zostaje gorącą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ten smaczny ser charakteryzuje się miękką konsystencją a także delikatnym smakiem, a po roztopieniu mocno się ciągnie.

Jeśli ktoś by chciał nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli miał będzie szczęście, to być może też tam znajdzie jakieś wersje z tej grupy serów, na przykład takie jak buffala czy burrata. Mozzarella buffala dla odmiany jest produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To mocno wpływa na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużą popularnością, choć powoli zaczyna się to zmieniać.

Oryginalnie wygląda i smakuje także mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z mleka pochodzącego od krów, lecz podczas produkcji dokłada się niedużą ilość śmietanki. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Dzięki temu smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz