Miłośnicy potraw z Włoch doskonale wiedzą, że ich smak w dużym stopniu jest zależny od zastosowanych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie pochodzą z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, a są wytwarzane przez lokalnych, niewielkich przedsiębiorców. Rzecz jasna według starych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Dotyczy to także serów mozzarella, jakie w niejednym przepisie są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez każdego pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w dużej ilości krajów, lecz z reguły będzie mu daleko do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości mleka stosowanego do produkcji, jak również strzeżonych pilnie tajemnic tworzenia. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska robiona jest z mleka krowiego. Przeważnie posiada ona formę niewielkich, spłaszczonych kulek, znajdujących się w płynie. Jej smak jest delikatny i łagodny, a podczas rozrywania tworzą się typowe dla niej strzępienia.
Sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeśli ktoś szuka jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera ma nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, będzie to zawdzięczać to niewielkiej zawartości śmietany, jaka się znajduje w charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+