Każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania prawdziwej pizzy z Włoch wie bardzo dobrze, że wyśmienicie ona smakuje. W dużej mierze będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym serowi mozzarella. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, komponuje się też świetnie z innymi ciepłymi posiłkami. Bardzo charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż można je spotkać w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej są one produkowane przez firmy z danego kraju, i w praktyce pod względem smaku przypominają jedynie oryginalne wyroby z Włoch.
Szczególnie że Włosi mają kilka ciekawych wersji tego właśnie sera, jakie powinny zasmakować każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, jakie zawiera znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma delikatny, lekko kwaskowy posmak, pasujący idealnie do wielu potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy także jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona wytwarzana jest z krowiego mleka, ale jedynie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez wykorzystania żadnych maszyn. Na pewno warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, jaka w sobie zawiera środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+