Kawior to artykuł pochodzenia rybnego, jaki jest wytwarzany z jaj różnych gatunków ryb, w zasadzie z kawioru czerwonego, który jest produkowany z jaj ryby o nazwie szczupak czerwony. Kawior jest modnym dodatkiem do wielu potraw i jest rozważany za symbol blichtru i prestiżu. Kawior jest przetwarzany poprzez wyodrębnienie jaj rybnych, jakie są następnie suszone, mielone i mieszane z solą. Następnie są one umieszczane w specjalnych zasobnikach, w jakich pozostają przez kilka miesięcy, by nadać im charakterystyczny smak oraz aromat. Po tym procesie kawior jest pakowany oraz przechowywany w szczególnych warunkach, aby zachować jego jakość oraz trwałość. Kawior jest dostępny w rozmaitych odmianach, jakie różnią się między sobą ceną oraz jakością.
W największym stopniu ceniony jest kawior czerwony, który jest przetwarzany z jaj ryby szczupak czerwony oraz ma ciemnoczerwoną barwę i delikatny, słodko-słony smak. Inne legendarne gatunki kawioru to kawior złoty, który jest wytwarzany z jaj ryby kaluga oraz ma jasnoczerwoną barwę oraz w wyższym stopniu wyrazisty smak, i kawior czarny, który jest produkowany z jaj ryby beluga oraz ma ciemnobrązową barwę i delikatny, trochę słodkawy smak. Kawior jest ceniony nie tylko ze względu na swój smak, lecz też ze względu na swoje walory odżywcze. Jest on bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak fosfor, selen oraz żelazo. Należy jednakże pamiętać, że kawior jest również produktem niezwykle kalorycznym oraz zawiera kolosalne ilości cholesterolu, skutkiem tego powinien być jedzony z umiarem.
Kawior to luksusowy towar, jaki jest wytwarzany z jaj ryb z rodzaju ikry. Jest on lubiany na pełnym świecie jako nadprogram do potraw lub jako przekąska. Kawior pochodzi z przeróżnych gatunków ryb, takich jak beluga, osetr, kaluga, sevruga oraz wiele innych. Kawior jest produkowany przez pobranie jaj ryb oraz oddzielenie ikry od pozostałych podzespołów. Ikra jest po pewnym czasie suszona, solona oraz pakowana w słoiki lub ewentualnie właściwe opakowania. Istnieją przeróżne rodzaje kawioru, które różnią się pomiędzy sobą kolorem, smakiem i zapłatą. Najdroższe typy kawioru pochodzą z ryb beluga, a najtańsze z ryb sevruga.