Smakosze doskonale wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą jedynie produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najbardziej popularnych odmian sera produkowanych we Włoszech. Większości z nas mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Sam ser strzępi się lekko, co jest rezultatem jego procesu produkcji. Dokładnie tak samo wytwarzana jest mozzarella buffala, tyle że w jej przypadku wykorzystywane jest bawole mleko. Zawiera ono nieco większą ilość tłuszczów, co ma przełożenie na końcowy, naprawdę charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest lekko kwaskowa, ale jednocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie cieszyła się dużą popularnością wśród klientów, lecz w ostatnim czasie zmienia się to bardzo mocno.
Duży wpływ na tę popularność mają też właściwości zdrowotne, przede wszystkim niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz ma w środku kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta daje charakterystyczny maślany aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata jest robiona z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata przepisów.
+Tekst Sponsorowany+