Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Edukacja, Rozrywka

Mozzarella włoska – jakie są jej podstawowe rodzaje i odmiany

+Tekst Sponsorowany+

Miłośnicy kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez wyśmienitej mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, lecz przeważnie to będą mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella jest produkowana przez wiele firm, części udaje się to całkiem dobrze, ale jedynie oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik wszystkich pizz, niejednokrotnie się ją też dodaje do różnych innych gorących dań czy sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatny smak i konsystencję, najczęściej też posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać charakterystyczne postrzępienia.

Sprzedawaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko pochodzące od bawolic. Aktualnie ten gatunek sera zwie się mozzarella buffala i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób jednak wie, że zaczęto go wytwarzać już w XII wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na dużo większą ilość tłuszczu w bawolim mleku mozzarella buffala posiada dość charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest bardzo bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w innych rodzajach. Według wielu osób świetny smak ma mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niedużą kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, ale po rozkrojeniu wylewa się jego półpłynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona pośród miłośników włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed wielu lat.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz