Zakłady gastronomiczne i wszystkie inne, w których przetwarzana jest żywność, dbać muszą o odpowiednią jakość odprowadzanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w ściekach znajdować się nie mogą tłuszcze pod żadną postacią, które mogłyby spowodować problemy z systemem kanalizacji. Z tego też powodu jedną z obowiązkowych rzeczy w tego typufirmach jest zamontowanie separatora tłuszczu, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Po pierwsze istotne będzie miejsce, w jakim urządzenie to zostanie postawione. Firmy oferujące przegląd separatorów dysponują specjalistycznym sprzętem do takich zadań, lecz i tak w jakiś sposób samochód musi dotrzeć w pobliże, żeby można było odwinąć wąż.
Duże znaczenie ma też sam wybór separatora. Takie urządzenia funkcjonują w bardzo prosty sposób, składają się bowiem z osadnika z przegrodami. Cięższe elementy opadają na dno, zaś na powierzchni unosi się lekki tłuszcz. Jego warstwa nie może przekroczyć dwudziestu centymetrów, jeżeli go będzie więcej, to separator może przestać pełnić swoje zadanie. Z tego też powodu wielkość zbiornika należy dostosować do stylu pracy konkretnej placówki, ilości ścieków do przerobienia oraz odstępów między serwisami. Przyjmuje się, że
przegląd separatorów wykonywane być powinno co najmniej raz na miesiąc, lecz to w każdym przypadku ustalane jest indywidualnie.
Z uwagi na charakter zanieczyszczeń czynność tę musi wykonać wyspecjalizowana firma, nie będzie mógł tego zrobić zarządzający lokalem gastronomicznym czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni sprawdzać ilość odseparowanego tłuszczu, i jeśli będzie potrzeba jego usunięcia, to załatwienie czyszczenie. Decydując się na współpracę z firmą realizującą tego typu usługi zapewne dla większości najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale warto zwrócić także uwagę na to, czy taka firma działa legalnie i daje wszystkie niezbędne dokumenty, a także czy przy wykonywaniu usługi separator będzie kompleksowo myty i czyszczony.