Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Inne

Włoskie sery mozzarella – dlaczego cieszą się taką popularnością

Jeśli ktoś zamawia prawdziwą pizzę z Włoch, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser tego gatunku bardzo charakterystycznie wygląda, bowiem ma postać niedużych, spłaszczonych kulek o białej barwie. Struktura tego sera jest miękka i lekko ciągliwa, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była wytwarzana z bawolego mleka, ale aktualnie w sklepach najczęściej spotyka się odmiany wykonane z mleka otrzymanego od krów.

Dzięki dobrze dobranemu procesowi produkcji jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, jaka ma duże znaczenie w przypadku tej odmiany. Same kulki mozzarelli mają różne rozmiary, od niewielkich, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mogące ważyć ponad kilogram. Ze względu na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne gatunki mozzarelli, jakie zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.

Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie dużo więcej tłuszczu, to ser ten posiada bardzo charakterystyczny, lekko słonawy smak, doskonale pasujący do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietanki, przez co w środku tworzy się maślana torebka.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz